Amaranthgröt är ett naturlig glutenfritt gryn som påminner om quinoa i smaken. Grynen är också proteinrika och mättar bra! Denna gröt är smaksatt med kardemumma och lönnsirap, toppad med granola, frukt bär och hampafrön. Hemligheten med amaranthgröt är smaksättningen och, enligt oss, att mixa gröten till slät konsistens.
Ingredienser 1 portion:
1 dl amaranth
3-4 dl vatten
1 krm salt
1-2 krm kardemumma
2 tsk lönnsirap (1 tsk som tillsätts vid kokning och 1 tsk till toppingen)
Frukt, bär (t.ex. banan och blåbär), granola och hampafrön att toppa gröten med.
Gör så här:
1. Skölj amaranthen och koka upp vattnet.
2. Tillsätt amaranthen när vattnet kokat upp tillsammans med salt.
3. Koka under lock i ca 30 minuter. Tillsätt kardemumma och späd med vatten om lösare konsistens önskas.
4. Stäng av plattan. Tillsätt lönnsirap och mixa gröten slät med en stavmixer.
5. Toppas gröten med granola, banan, blåbär (eller annan frukt du gillar), extra lönnsirap och hampafrön.
