Härligt chokladig brownie med sötpotatis som toppas med söt cashewglaze. Denna är perfekt när du ska bjuda på fika! Glutenfri, vegansk och utan vitt raffinerat socker.
Ingredienser 1 kaka:
1 stor sötpotatis, ca 350g
140 g glutenfria havregryn
60 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
5 msk lönnsirap, dadelsirap eller rissirap
5-6 dadlar
2 msk kokosolja, smält
4 msk rå kakaopulver
1 tsk havssalt
1,75 dl havredryck
Cashewglaze:
1 dl cashewnötter (blötlagda ca 4 timmar eller kokta i 5 minuter)
2 msk lönnsirap
3 msk glutenfri havredryck
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190 C.
2. Hacka sötpotisen i små bitar och koka i ca 15 minuter, eller tills de är mjuka.
3. Blanda alla övriga ingredienser till kakan i en bunke.
4. När sötpotatisen är klar blandas den ner tillsammans med övriga ingredienser.
5. Mixa till en slät smet.
6. Häll smeten i en form med bakplåtspapper (alternativt smörj en form med kokosolja) och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter på 190 C.
7. Mixa cashewnötter, havredryck, vaniljpulver och lönnsirap till slät konsistens.
8. Låt kakan svalna och ringla sedan glasyren över kakan.
