Glutenfri focaccia som smakar underbart av olivolja, örter och tomater – en stor favorit! Den här focaccian är bakad på Biovegans brödmix och är väldigt enkel att göra.
Bara att blanda alla ingredienser, låt jäsa en stund och på med de toppings du föredrar.
Ingredienser 1 focaccia:
1 påse glutenfri brödmix Focaccia från Biovegan
550 ml vatten (ca 5 1/2 dl)
5 msk (50 ml) olivolja
7 g torrjäst (eller 1/2 paket färsk jäst för matbröd)
För att blanda degen:
Elvisp med degkrok (det fungerar också med en ballongvisp och att vispa för hand).
Toppings:
Halverade cocktailtomater, salt och örter att strö över.
Gör så här:
1. Lägg brödmixen i en skål, blanda den med jästen och tillsätt vattnet och hälften av oljan. Om du använder färsk jäst så blanda den i fingervarmt vatten tills den är helt löst.
2. Blanda allt ordentligt, först långsamt i 1 minut och sedan i 4 minuter på högsta hastighet med elvispen.
3. Låt degen jäsa på en varm plats, täckt med en fuktig handduk i 45 minuter – 1 timme.
4. Värm ugnen till 200 C varmluft eller 225 C över-/undervärme och ställ in en ugnssäker form fylld med vatten i ugnen.
5. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och forma en rektangel på ca. 25 x 30 cm. Låt degen vila igen i 15 minuter.
6. Tryck ner de halverade cocktailtomaterna i degen, ringla över resterande olja och strö över salt och örter.
7. Grädda din focaccia i ca 25 minuter i ugnen (varmluft) eller ca 35 minuter med över-/undervärme.
Njut nu av din focaccia efter att den svalnat lite på ett galler.
