Denna lasagne är både glutenfri och vegansk och passar både vid bjudningar och till vardags. Den veganska ostsåsen i detta recept gör det lilla extra! Glutenfri lasagne är perfekt att ha som matlåda och går bra att frysa.
Ingredienser 5-6 portioner:
2 burkar krossade tomater
1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 aubergine
Salt och peppar
1 kruka basilika
1 paket glutenfria lasagneplattor
1 dl cashewnötter (blötlagda 4 timmar eller kokta i ca 5 minuter innan användning)
3 tsk näringsjäst
1/2 citron
1 krm gurkmeja
2 tsk oregano
2 tsk tamarisås
3-4 dl vatten (1-2 dl till tomatsåsen och 2 dl till cashewsåsen)
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 230 C.
2. Skiva upp auberginen i skivor och lägg på ugnsplåt. Salta och peppra och låt sedan bakas i ugnen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 220 C när auberginen är klar.
3. Hacka lök och stek tills den blir mjuk i kastrull. Tillsätt salt, peppar, tamarisås och pressade vitlöksklyftor.
4. Tillsätt krossade tomater samt 1-2 dl vatten och låt sedan koka upp. Sjud sedan på svag värme i ca 20 minuter.
5. Varvar tomatsås, aubergine och lasagneplattor och tillaga sedan i ugnen 30-40 minuter, 220 C.
6. Mixa cashewnötter, 2 dl vatten, näringsjäst, gurkmeja, salt och peppar slätt. Tillsätt oregano och koka upp i kastrull, och låt sedan koka på svag värme i ca 5 minuter. Låt svalna. (Om tjockare konsistens önskas: tillsätt 1/2 tsk potatismjöl utblandat i lite vatten)
7. När det är ca 5 minuter kvar på tillagningen av lasagnen hälls cashewsåsen över för att sedan tillagas ca 5 minuter till i ugnen.
8. Toppa lasagnen med färsk basilika innan servering.
