Den här morotskakan är både glutenfri, vegansk, bakad utan vitt socker och väldigt god – du måste prova den! Att toppa med en god frosting gör det lilla extra, och denna är gjort på cashewnötter och naturlig sötning.
Ingredienser 1 kaka:
5 dl glutenfritt havremjöl
2 dl glutenfria havregryn
En nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
3 medelstora rivna morötter
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk chiafrön
3 dl glutenfri havredryck
2 msk olivolja
Citronzest från 1 citron
Saften från 1/2 citron
6-8 små dadlar, blötlagda i varmt vatten
Frosting
3 dl cashewnötter (blötlagda eller kokade i ca 5-10 minuter)
2,5-3 dl vatten (tillsätt lite i taget så den inte blir för lös)
3 msk dadelpulver, dadelsirap, agave eller lönnsirap
En nypa salt
1 msk citronsaft
Valfritt: en nypa bourbon vaniljpulver eller vaniljextrakt
Kokosolja till att smörja bakformen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Blötlägg dadlar i kokande vatten i 10 min, och hacka dem sedan smått.
4. Tillsätt alla blöta ingredienser och rör om väl.
5. Riv morötterna och citronzesten och blanda ner i smeten. Tillsätt dadlarna.
6. För över smeten i en smord form och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter, 180 C. Låt kakan svalna helt innan frostingen hälls på.
7. Frosting: mixa alla ingredienser till frostingen tills den är slät. Smaka av så du tycker den är lagom söt för din smak, och ställ sedan in i kylen tills kakan har svalnat.
8. Toppa kakan med frostingen, ät och njut!
