Om mig
Glutenfreeveganshop.se grundades 2022 och drivs av mig, Frida Nyman. Jag har en masterexamen i folkhälsovetenskap, ett stort intresse för kost och god, näringsrik mat, brinner för hälsa och att hjälpa människor må bättre. Jag har ett holistiskt synsätt på hälsa och tänker att det finns flera olika komponenter som tillsammans bidrar till en sund livsstil och god hälsa.
Jag vill visa att glutenfri, vegansk och växtbaserad mat inte behöver vara komplicerad och svår. Jag vill också visa hur fantastisk god den kan vara! Att äta en varierad kost med mycket fibrer, frukt, grönsaker och baljväxter, tillsammans med bra fetter är otroligt viktigt för oss för att må bra. Jag vill därför sprida inspiration och recept som underlättar för människor att göra bättre val för sig själv och sin omgivning.
Jag äter själv en glutenfri, vegansk kost sedan flera år tillbaka, och är väldigt glad att du har hittat hit. Nedan kan du också läsa om min hälsoresa.

Min hälsoresa
Hur mina magproblem började
Mina problem med magen började redan när jag var liten. Jag hade ofta ont i magen, mådde dåligt och hade svårt att äta. Det var efter att jag tagit studenten som problemen tog fart på allvar, och med åren blev det bara värre och värre.
Jag fick regelbundet kramper i magen som gjorde att det svartnade framför ögonen på mig. Efter ett “anfall” blev jag alltid helt matt och kände mig ofta sjuk resten av dagen, och även dagen efter. Kramperna kom oftare och oftare med åren, från några gånger per månad till var och varannan dag. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag uppsökte vården för mina besvär, utan att få någon hjälp. Jag berättade, grät och kände mig alltid ännu mer uppgiven när jag gick därifrån.
Jag fick aldrig göra något celiakitest, inga kostråd och inga frågor om mina levnadsvanor, som hur jag äter, sover, rör på mig eller stressar. Jag fick bara utan någon vidare undersökning höra att jag har IBS och att det inte finns något att göra.
Jag kunde inte leva ett normalt liv
I hela mitt ungdoms- och vuxna liv har jag så många gånger behövt avboka planer, varit rädd för att resa iväg, känt mig stressad över att behöva vara på jobbet en hel dag, eller sova över hos en kompis. Jag visste aldrig när magen skulle börja krångla och jag skämdes över mina problem. Det kändes som jag inte kunde leva ett normalt liv, och jag isolerade mig ofta.
När jag 2018 mådde som allra sämst och verkligen nådde botten, hade jag både värk i hela kroppen, muskler och leder, stora magproblem, energilöshet, sköldkörtelproblem och näringsbrist. Jag hade sedan flera år tillbaka varit vegetarian och ätit relativt hälsosamt, men aldrig på riktigt provat att ta bort gluten ur min kost. På den tiden tyckte jag det kändes jobbigt, svårt och krångligt, och visste inte heller hur det påverkade mig.
Vändningen – jag är så glad att jag provade på egen hand
I början på 2019 gjorde jag en kostförändring och uteslöt gluten helt ur min kost. Jag började läsa på var gluten kunde gömma sig och vilka produkter man ska kolla extra noga. Jag trodde knappt det var sant, men sakta började jag må bättre. Kramperna upphörde och inom 1-2 månader var alla mina magbesvär borta.
Jag fokuserade på att återigen få en fungerande matsmältning, och fick tillbaka min energi eftersom jag antagligen inte kunde tillgodogöra mig näringen i maten när jag åt livsmedel jag inte tålde. Jag började också använda olika tekniker för att lugna mitt nervsystem och minska stress i min tillvaro. Det kändes som jag fick mitt liv tillbaka, och jag är så tacksam att jag provade att ta tag i min hälsa på egen hand (även fast det bästa är att först få göra en utredning och ta de prover som finns tillgängliga hos vården). En kort tid därefter gick jag även över till en vegansk kost, vilket gjorde att jag mådde ännu bättre – en bonus utöver att man är snäll mot planeten och djuren!
Givetvis önskar jag att jag hade fått göra de undersökningar som finns, samt fått råd och stöd i vad jag kunde prova för att se om mitt mående kunde bli bättre flera år tidigare, och jag vet att det finns fler där ute som är i samma situation som jag en gång var. Alla är olika och kan vara känsliga mot olika saker i kosten. Det som fungerar för en person, behöver inte alltid fungera för en annan, vilket gör det hela svårt. Men att få den hjälp du har rätt till via vården, ha ett holistiskt synsätt på hälsa, och att prova att utesluta stora livsmedelsgrupper som gluten, mjölkprodukter och vitt socker kan vara en början för att se om du mår bättre. Att föra in mer grön, naturlig mat i din kost kan göra så stor skillnad.
Det är viktigt att komma ihåg att hälsa såklart är så mycket mer än bara en sund kost som du tål och mår bra av. En helhet av goda vanor, lugn i kropp och sinne, rörelse och en sund livsstil har otroligt stor betydelse för att vi ska må bra. Ett holistiskt synsätt på hälsa är någon vi behöver mer av i vårt samhälle.
Hoppas min berättelse kan inspirera och hjälpa dig som inte mår helt bra att gå till botten med vad orsaken kan vara 💚
Hör gärna av dig om du har frågor!