Veganska och glutenfria kikärtsbiffar med rivna morötter och lök – perfekt till lunch eller middag. Serveras med tomat- och grönkålssallad, rädisor, avokado och vinägrett.
Ingredienser 3-4 portioner (ca 10 biffar):
2 burkar kokta kikärtor (ca 800 g)
1 charlottenlök
1 1/2 tsk tamari sojasås
2-3 medelstora morötter
1 krm chiliflakes
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
1 msk vatten
1 dl glutenfria havregryn
Olivolja (till stekning, potatis och vinägrett)
Ca 8 medelstora potatisar
1 paket dill (färsk eller frusen)
Grönkål
1-2 tomater
Rädisor
2 st avokado
Vitvinsvinäger
Näringsjäst och solroskärnor som topping
Gör så här:
1. Fyll en kastrull med vatten för att koka potatisen.
2. Häll av vätskan i burkarna med kikärtor och skölj.
3. Hacka och fräs charlottelöhen tills den blir mjuk. Riv morötterna grovt.
4. Mixa kikärtor, havregryn, tamari sojasås, salt, peppar chiliflakes och vatten till en slät smet. Tillsätt sedan de rivna morötterna och den stekta löken och blanda väl.
5. Forma till runda platta biffar och stek på medelhög värme tills de får färg och blir fasta.
6. Koka potatisen i saltat kokande vatten. Tillsätt olivolja och dill när potatisen är klar.
7. Blanda 3 delar olivolja med 1 del vitvinsvinäger (äppelcidervinäger går också bra), salt och peppar.
8. Hacka upp grönkålen, tomaterna och rädisorna och tillsätt vinägretten.
9. Strö över näringsjäst på toppen vid servering.
