Vad är celiaki och glutenintollerans?
Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som inte ska förväxlas med glutenintollerans och glutenöverkänslighet. Vid celiaki tål du inte glutenproteinet som exempelvis finns i livsmedel som vete, råg och korn, samt korsningar eller undergrupper till dessa. Om en person med celiaki äter eller får i sig gluten blir tunntarmen inflammerad och har svårt att ta upp näringen som den ska. Celiaki drabbar omkring 2% av alla individer i Sverige och det är vanligare bland kvinnor än bland män.
När man talar om glutenintollerans eller glutenöverkänslighet är det ingen autoimmun sjukdom som innebär att personen får autoimmuna reaktioner när den får i sig proteinet som finns i gluten. Däremot kan personer med glutenintollernas eller glutenöverkänslighet på andra eller liknande sätt må dåligt när man får i sig gluten. Symptomen vid celiaki eller glutenintollernas kan variera.
Vad har man för symptom vid celiaki?
Vid celiaki kan olika symptom uppstå hos en individ. Det är vanligt med magbesvär men också symptom som trötthet, nedstämdhet, blåsor, ledvärk och viktnedgång. På 1177 samt på Svenska Celiakiförbundets hemsida kan du läsa mer om celiaki och symptom vid celiaki, samt hur diagnos ställs. Uppsök alltid sjukvården om du misstänker att du har celiaki.
Behandling vid celiaki
Behandling vid celiaki är att vidhållande äta en glutenfri kost. Leta efter en glutenfri märkning på de produkter där glutenfri märkningen är av relevans. Exempel på detta är glutenfri pasta, glutenfritt bröd, glutenfritt knäckebröd, glutenfritt mjöl, glutenfritt snacks och glutenfritt godis. Produkter som i sin naturliga form inte innehåller gluten, som exempelvis russin eller krossade tomater, behöver enligt svenska regler inte märkas som glutenfria då de är glutenfria i sin naturliga form. Om gluten är tillsatt, eller om spår av gluten förekommer i produkten, har företaget ansvar för att märka ut detta i innehållsförteckningen på produkten. I EU finns regler som beslutats gemensamt gällande produktion och märkning av glutenfria produkter. För att få märka en produkt som glutenfri från glutenhalten inte överstiga 20 mg gluten/kg.