Jag älskar quinoa, just för att det går så lätt och snabbt att koka, och för att det passar till så mycket. Ibland är man sugen på en fräsch bowl, men ändå varm mat, och då passar denna rätt utmärkt! Jag toppade quinoan med en god, krämig sås gjord på gröna ärtor, blomkål och solrosfrön, tapenade samt cannelinibönor för extra protein och mättnad.
Ingredienser 4 portioner:
4 portioner quinoa (följ anvisning på paketet)
Sås:
4 dl frysta gröna ärtor
4 dl hackad kokt blomkål (vi använde fryst)
1 dl solrosfrön
3 msk näringsjäst
Örtsalt (ganska mycket)
Peppar
2 msk tamari sojasås
Chiliflakes
1 tsk vitlökspulver
6-7 dl glutenfri växtdryck (vi använde havredryck)
Saften från 1/2 – 1 citron (beroende på önskad syra)
Tillbehör:
Tapenade
Hackad basilika
Grönkål
1 burk cannelinibönor
Olivolja att ringla över
Gör så här:
1. Koka quinoan enligt anvisning.
2. Mixa alla ingredienser till såsen tills konsistensen är len. Hälls sedan i en kastrull och koka upp på medelhög värme. Låt småputtra i ca 6-8 minuter.
3. Hacka basilikan, grönkålen och skölj cannelinibönorna under vatten.
4. Servera bowlen med quinoa, den krämiga såsen, cannelinibönor, tapenade, grönkål, lite olivolja och gärna extra solrosfrön på toppen.
