Det här receptet på veganska burgare måste du bara prova – de blir fasta i konsistensen och har en otroligt god smak! Toppa burgaren med det du gillar. Jag hade krispig sallad, gurka, tomat, vegansk dressing, avokado och picklad rödlök på min veganska hamburgare.
Ingredienser 8 burgare:
2 burkar kokta svarta bönor, sköljda
1 dl glutenfritt havremjöl
2 msk osötad växtmjölk (jag använde mandelmjölk)
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 rödlök
Olivolja till stekning
Dressing:
1 dl vegansk osötad yoghurt
Salt
Chiliflakes
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk tomatpuré
Tillbehör:
Potatis, skivad och bakad i ugn
Gurka
Tomat
Krispsallad
Picklad rödlök (lägg rödlöken i 2 1/2 dl vatten tillsammans med 1-2 msk äppelcidervinäger och låt stå 1 dygn/över natten)
Avokado
Gör så här:
1. Hacka rödlöken i små bitar och stek i en stekpanna, med vatten eller lite olja.
2. Mosa svarta bönor tills de blir som en smet. Några hela bitar kan vara kvar.
3. Tillsätt löken, havremjölet och alla kryddor och rör om. Tillsätt också växtmjölken och låt stå i ca 15 minuter.
4. Sätt ugnen på 230 C, varmluft.
5. Skiva potatisen i tunna skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Baka potatisen i ugnen med lite salt i ca 15-20 minuter (beroende på storlek på skivorna). Jag bakade dem utan olja.
7. Börja forma burgarna och stek på medelhög värme i lite olivolja. De ska bli lite krispiga på utsidan innan det är dags att vända på dem.
8. Hacka upp alla grönsaker och skiva avokadon.
9. Blanda alla ingredienser till dressingen och rör om.
10. Servera burgaren i ett gott glutenfritt bröd med den ugnsbakade potatisen.
Tips! Jag köpte väldigt goda glutenfria valnötsfrallor som kan användas som hamburgerbröd på Marvas Glutenfria Bageri i Stockholm (om du håller till där).