En värmande, kryddig vegansk soppa med fräscha smaker av citron, ingefära, kokosmjölk och koriander. För att göra soppan lite extra matig toppades den med quinoa, gröna ärtor, grönkål och korianderblad.
Ingredienser 6 portioner:
Soppa
3 st medelstora potatisar
8 st morötter
1 gul lök
Ingefära (ca 4×2 cm)
Gurkmeja (ca 3×1 cm)
Örtsalt
1-2 tsk Uhhmami Grönsaker
Peppar
Chiliflakes
1/2 tsk vitlökspulver
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1/2 citron
Olja till stekning
Vatten (till kokning)
Solros- och korianderdressing
1 1/2 dl solrosfrön (blötlagda i ca 4 timmar eller kokade i ca 5 minuter för att mjukna)
1 1/2 dl vatten
Örtsalt
Peppar
1/2 citron
Ett knippe koriander
Valfritt: 1 msk näringsjäst
Gör så här:
1. Hacka löken och fräs med olja i en kastrull tills den mjuknat.
2. Skala och hacka potatisen och morötterna i lika stora bitar.
3. Lägg grönsakerna i kastrullen och fräs några minuter och tillsätt sedan vatten som täcker alla grönsakerna. Tillsätt även Uhhmami och övriga kryddor.
4. Koka upp och koka tills grönsakerna mjuknat.
5. Häll i kokosmjölken och mixa soppan slät med en stavmixer.
6. Stäng av plattan och tillsätt citronsaft.
7. Smaka av soppan och tillsätt ev mer vatten för lösare konsistens.
8. Mixa solrosfrön, vatten koriander, citron och kryddor slätt.
Valfri topping:
Soppan är god att toppa med quinoa smaksatt med lite sesamolja, tamari, örtsalt och citron, grönkål med äppelcidervinäger och olivolja, gröna ärtor, korianderblad eller stekta champinjoner.
