Den här tacosalladen är ett snabbt alternativ till en god och lättlagad fredagsmiddag – men självklart kan den ätas alla dagar i veckan! Jag använde svarta bönor som frästes i en god kryddblandning. Den ugnsbakade potatisen bidrar med mättnad men kan bytas ut till annan rotfrukt du gillar.
Ingredienser 3-4 portioner:
10 st normalstora potatisar
2 burkar svarta bönor
1 kruka krispsallad
Några kvistar grönkål
1 gurka
3 tomater
2 avokado
1 burk oliver
1 tsk äppelcidervinäger
Olivolja (till sallad och stekning)
Salt
Peppar
1 msk tomatpuré
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
Chiliflakes
1 pressad vitlöksklyfta eller 1-2 krm vitlökspulver
1 dl vatten
Sås
2 dl vegansk yoghurt eller cashewsås
1 burk tacosås
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 C
2. Skiva potatisen i jämna skivor och skölj dem tills vattnet är klart (för att få bort stärkelse)
3. Lägg potatisen på en ugnsplåt och tillsätt salt och peppar. Om önskas, tillsätt valfri olja (vi bakade dem utan olja). Baka dem ca 25 minuter i ugnen.
4. Skölj bönorna under vatten och lägg i en stekpanna tillsammans med olivolja, salt, peppar, vitlök, paprikapulver, chiliflakes, tomatpuré och spiskummin. Stek några minuter på medelhög värme.
5. Mot slutet kan 1 dl vatten tillsättas i pannan. Låt koka upp och koka några minuter tills bönorna har en lite krämigare konsistens.
6. Hacka upp krispsallad och grönkål. Tillsätt lite olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar och rör om.
7. Hacka resten av grönsakerna.
8. När potatisen är klar serveras tacosalladen med alla tillbehör och toppas med oliver, tacosås och vegansk yoghurt eller cashewsås.
