Veganska, glutenfria bönbiffar gjorda på svarta bönor, bovete och glutenfritt havremjöl som bas, smaksatt med paprika, tomat och vitlök. Dessa veganska biffar passar bra tillsammans med quinoa, broccolisallad och cashewgurt, men även som en vegansk hamburgare!
Ingredienser 4 portioner:
Bönbiffar
2 burkar kokta svarta bönor
2 1/2 dl kokt helt bovete
1 dl glutenfritt havremjöl
1 1/2 msk tomatpuré
1/2 tsk vitlökspulver
1-2 krm rökt paprikapulver
1 tsk tamari sojasås
Salt
Peppar
Chiliflakes
Cashewgurt
2 dl cashewnötter, blötlagda i ca 4 timmar eller kokta i ca 5 minuter
2 dl vatten
1 msk näringsjäst
1/2 citron
Salt
Peppar
1 tsk vitlökspulver
Broccolisallad
1 broccolihuvud (rå)
2 morötter
1/2 gurka
Bladsallad, tex spenat eller isbergssallad
1/2 msk äppelcidervinägerger
Olivolja
Salt
Peppar
Tillbehör
4 portioner kokt quinoa
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Skölj de svarta bönorna. Blanda och mosa bönor, kryddor, tomatpuré, glutenfritt havremjöl och tamarisås i en bunke till en smet. Tillsätt sedan det kokta bovetet (kallt) och blanda väl.
3. Forma till biffar och tillaga i ugnen på 200 C i ca 20-25 minuter.
4. Koka quinoan enligt instruktion på paketet.
5. Mixa blötlagda/kokta cashewnötter, vatten, och resten av ingredienserna till slät och krämig konsistens. Ställ i kylen innan servering.
6. Hacka broccoli, gurka och sallad smått. Riv morötterna och blanda med övriga ingredienser.
7. Tillsätt vinäger, olivolja, salt och peppar i broccolisalladen och servera till biffarna, quinoan och cashewgurten.
